Betöltés...

Megtartó (konzerváló) fogászat


Azokat a kezeléseket foglalja magában, amelyekkel a baktériumok által már megtámadott, érzékeny, sérült, szuvas fogakat látjuk el, hogy panaszmentes, újraépített, funkcióképes új fogakat kapjunk. Ezt különböző fogszínű anyagok felhasználásával érjük el.

A fog szuvasodását megelőző eljárás a barázdazárás. Gyermekkorban alkalmazzuk, a fog előtörését követő fél éven belül. A barázdába folyékony, fényre kötő anyagot viszünk, így a baktériumok nem tudnak megtelepedni.

Ha már egy fogban a baktériumok elkezdik a zománcot oldani, üreg képződik, ami ha nincs időben ellátva, egyre nagyobb lesz. Később eléri az idegcsatornát, ami már erős fájdalmakat okozhat. A még ideget el nem ért, de már anyagveszteséggel járó szuvasodást töméssel látjuk el. A tömést leggyakrabban kompozit tömőanyagból készítjük, ami tökéletesen élethű restaurációkat eredményez.
Hátránya, hogy fényre történő kötése során minimális zsugorodása van, ezért gyakran kombináljuk üvegionomer tömőanyaggal, melynek előnye, hogy kémiailag köt a fogszövethez.  A két anyag kombinációjának az eredménye a kompomer nevű anyag, mely esztétikus, hosszú távú, erős töméseket eredményez.

Túl nagy foganyagveszteség esetén betétet (inlay, onlay) készítünk. Abban az esetben is ezt a megoldást választjuk, ha gyökérkezelt rágófogat állítunk helyre. A gyökérkezelt fogak rideggé, törékennyé válnak, ezért könnyen törhetnek egy-egy erősebb ráharapás következtében. Az onlay beborítja a fog csücskeit is, ezért ezzel a restaurációval megelőzzük a gyökérkezelt fogak törését, idő előtti elvesztését.

A betét készítése során lenyomatot veszünk, amelyet fogtechnikus készít el, így kiküszöbölhető a zsugorodás a kötés során, továbbá a fogak találkozási pontja, a kontaktpont, megfelelően kialakítható. Készülhet kompozit anyagból, aranyból, illetve préskerámiából.

Amennyiben a szuvasodás már elérte az ideget, vagy valamilyen traumás sérülés éri a fogat, esetleg a mély restauráció alatt elhal a fog, gyökérkezelésre van szükség. A fertőzött és elhalt csatornát alaposan kitisztítjuk kémiai és mechanikus módszerekkel, majd a panaszmentes, tiszta csatornába, csúcsig érő, falálló gyökértömést készítünk. A megmunkálás során elektromos csatornahossz meghatározót és gépi csatornatágítót használunk.


Kapcsolat felvétel

Küldjön nekünk üzenetet!

Üzenet küldés

Küldjön számunkra üzenetet!

Elérhetőségeink
GUTDENT Fogorvosi Magánrendelő

1123 Budapest, Alkotás út 31. 1.em.  kapucsengő: 15

06-30/309-6099

info@gutdent.hu

Kövessen minket